Ke arah pemerkasaan TVET di Malaysia - Pengajian Kejuruteraan, Teknologi Kejuruteraan & Teknologi (B.Tech) -apa beza nya - Roshahliza, M. Ramli (2019)
Dengan pelancaran penawaran Sarjana Muda Teknologi (B.Tech) baru-baru ini oleh Menteri Pendidikan Malaysia dan Persidangan TVET yang diakhiri dengan sesi dialog di antara Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed bersama ketua-ketua pegawai eksekutif industri menampakkan tindakan proaktif kerajaan dalam memperkasakan Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Malaysia. Hasilnya, generasi muda di Malaysia kini berpeluang melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi dalam bidang yang memfokuskan teknologi dan kemahiran selain bidang kejuruteraan dan teknologi kejuruteraan. Persoalannya, apakah perbezaan antara ijazah pengajian teknologi ini dengan program Sarjana Muda Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan yang telah lebih dahulu ditawarkan di universiti tempatan? Jawapannya ada pada komposisi pembelajaran teori dan latihan amali yang diamalkan di dalam setiap jenis pengajian tersebut.