Sikap pengguna buang sisa pepejal punca banjir kilat - Wan Faizal, Wan Ishak (2013)
Secara asasnya pertumbuhan ekonomi di kawasan Asia meningkatkan taraf sosio kehidupan penduduknya. Pada masa sama, keadaan ini membawa kepada peningkatan penggunaan sumber semula jadi dan eksploitasi persekitaran untuk keperluan sosial dan industri. Akibatnya, kebanyakan bandar negara Dunia Ketiga, pembuangan sampah tidak diurus dengan baik akan mengakibatkan masalah besar seperti banjir.