Bukti dan Pengaruh Kedatangan Islam Terawal di Pahang Memartabatkan Legasi Islam di Pahang - Abd Jalil, Borham (2014)
Kedatangan Islam ke Pahang telah memberi kesan yang besar dan meluas dalam kehidupan masyarakatnya. Berdasarkan bukti-bukti sejarah, kedatangan Islam ke Pahang adalah lebih awal sebelum zaman Melaka dan sebelum ditemui batu Bersurat di Kuala Berang Terengganu pada tahun 1303 Masihi lagi. Kedatangan Islam ke Pahang telah dibuktikan dengan penemuan batu nisan di Kg. Permatang Pasir, Pulau Tambun, Pekan pada tahun 1955. Pada batu tersebut tertulis ayat-ayat al-Qur’an dan sya`ir Arab di samping terdapat tarikh si mati meninggal dunia pada waktu Subuh hari Rabu 14hb. Rabi`ul Awal tahun 419 Hijrah bersamaan 12 April tahun 1028 Masihi.