Rahsia dan Keunikan Gaharu - Fatmawati, Adam; Saiful Nizam, Tajuddin; Joharizal, Johari; M. M., Yusoff (Penerbit UMP, 2014)
Malaysia merupakan salah sebuah negara pengeksport komoditi Gaharu yang terpenting di Asia. Gaharu, khasnya Aquilaria Malaccensis, adalah tergolong dalam genus Aqularia (Thymelaeaceae) yang begitu sinonim dikenali sabagai karas dalam kalangan masyarakat di Malaysia.