Sesungguhnya aku berpuasa - Aini, Ahmad (Utusan Melayu (M) Berhad, 2015)
Mengumpat atau menceritakan keburukan dan keaiban orang lain adalah antara perkara yang dilarang keras ketika berpuasa. Selain mendapat dosa, pahala puasa juga terjejas gara-gara tidak menjaga lidah.