Pencirian bakteria asid laktik dan sebatian aroma ikan pekasam
Dalam kajian ini, bakteria asid laktik (LAB) serta sebatian aroma ikan pekasam daripada spesies yang berbeza ditentukan. Persampelan ikan pekasam iaitu tilapia, loma, lampam, sepat dan gelama diperoleh daripada pembekal Perusahaan Ikan Pekasam Kiah di Kuala Kangsar, Perak. Penentuan spesies LAB dija...
Main Authors: | Tan, Wei Chi, Lim, Seng Joe, Wan Aida Wan Mustapha |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2017
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/10714/ http://journalarticle.ukm.my/10714/ http://journalarticle.ukm.my/10714/1/11%20Wei%20Chi%20Tan.%20indd.pdf |
Similar Items
-
Sebatian aroma dalam minyak Citrus grandis (Aroma compounds in Citrus grandis oil)
by: Omar, Muhammad Nor
Published: (1999) -
Sebatian meruap, ciri fizikokimia dan penilaian sensori tiga
jenis santan dalam pasaran Malaysia
by: Lim, Seng Joe, et al.
Published: (2014) -
Sintesis dan pencirian sebatian kompleks diorganostanum(lV) ditiokarbamat
by: Mukhlis Sanuddin,, et al.
Published: (2005) -
Penyediaan dan kajian spektroskopi sebatian organostanum (IV) dengan asid dikarboksilik
by: Yip , Faa Win, et al.
Published: (2004) -
Pencirian pencilan bakteria anaerob selulolitik dan ligninolitik dalam biodegradasi sisa batang pisang
by: Nurul Fatehah, Abdul Ghafar
Published: (2012)