Kesan kaedah pemendakan berbeza terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksidan alginat daripada Sargassum sp.
Alginat merupakan polisakarida berstruktur anionik yang terdapat dalam matriks alga perang dan lazimnya digunakan sebagai agen penggelan, pengemulsi dan penstabil dalam industri makanan. Objektif utama kajian dijalankan adalah untuk mengenal pasti kesan kaedah pemendakan berbeza terhadap ciri fiziko...
Main Authors: | Lim, Sze Ling, Sharifah Habibah Syed Khalafu, Wan Aida Wan Mustapha, Lim, Seng Joe |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2017
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/11539/ http://journalarticle.ukm.my/11539/ http://journalarticle.ukm.my/11539/1/18%20Sze%20Ling%20Lim.pdf |
Similar Items
-
Penyahbauan fukoidan dan kesannya terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antipengoksidaan
by: Tan, Chia Sin, et al.
Published: (2018) -
Sebatian meruap, ciri fizikokimia dan penilaian sensori tiga
jenis santan dalam pasaran Malaysia
by: Lim, Seng Joe, et al.
Published: (2014) -
Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida
ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.)
by: S.L., Cheah, et al.
Published: (2014) -
Seaweed tea: fucoidan-rich functional food product development
from Malaysian brown seaweed, Sargassum binderi
by: Lim, Seng Joe, et al.
Published: (2017) -
Characterisation and stability of pigments extracted from sargassum binderi obtained from Semporna, Sabah
by: Wu, Hon Yip, et al.
Published: (2014)