Kesan penambahan Kappaphycus alvarezii, gelatin ikan dan gelatin kaki ayam terhadap ciri-ciri kualiti sosej ayam
Kappaphycus alvarezii kaya dengan karagenan yang banyak digunakan dalam industri makanan sebagai agen pemekat dan penstabil. Penggunaan gelatin ikan dan ayam dalam produk makanan dapat menggantikan gelatin lembu yang mempunyai banyak isu terutamanya berkaitan halal dan penyakit lembu gila (BSE). Pen...
Main Authors: | Nor Hidayah Ismail, Salma Mohamad Yusop, Abdul Salam Babji, Mohamad Yusof Maskat |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2018
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/12120/ http://journalarticle.ukm.my/12120/ http://journalarticle.ukm.my/12120/1/11%20Nor%20Hidayah%20Ismail.pdf |
Similar Items
-
Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
by: Suriah Abdul Rahman,, et al.
Published: (1997) -
Kandungan makronutrien rumpai laut merah Kappaphycus alvarezii dan Kappaphycus striatum
by: Farah Diyana Ariffin,, et al.
Published: (2017) -
Ayam
by: Rahman Mohd. Yasin
Published: (1999) -
Production of carrageenan by different strains of Kappaphycus alvarezii cultivated in Serang, Indonesia
by: Zakaria, Anas, et al.
Published: (2019) -
Peningkatan kualiti bebola ayam dengan penambahan ekstrak daun selom (Oenanthe javanica), mengkudu (Morinda citrifolia)
dan lemak sawit merah (Carotino®)
by: Abdul Salam Babji,, et al.
Published: (2014)