Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
Tiga belas jenis sosej ayam telah dianalisis untuk komposisi proksimat dan kandungan mineral (natrium, kalsium, kalium, fosforus, ferum). Sosej ini ialah sosej formulasi UKM, sosej tempatan dan sosej import. Dari keputusan analisis proksimat, didapati kandungan air berjulat di antara 58.18-71.30g/ 1...
Main Authors: | , , , , |
---|---|
Format: | Article |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
1997
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/3750/ http://journalarticle.ukm.my/3750/ |
id |
ukm-3750 |
---|---|
recordtype |
eprints |
spelling |
ukm-37502012-04-30T08:40:38Z http://journalarticle.ukm.my/3750/ Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam Suriah Abdul Rahman, Shamsoul Bahrein, M., Tew , Wooh Ah Aminah Abdullah, Babji, A.S. Tiga belas jenis sosej ayam telah dianalisis untuk komposisi proksimat dan kandungan mineral (natrium, kalsium, kalium, fosforus, ferum). Sosej ini ialah sosej formulasi UKM, sosej tempatan dan sosej import. Dari keputusan analisis proksimat, didapati kandungan air berjulat di antara 58.18-71.30g/ 100g, protein 11.4 -16.52 g/100g, lemak 8.19-22.87g/100g, karbohidrat 2.00-10.2g/100g, abu 1.52-2.99g/100g dan gentian 0.67-2.19g/100g. Apabila dibandingkan di antara tiga kumpulan sosej didapati tiada perbezaan bererti (p<0.05) bagi air, lemak dan karbohidrat sementara kandungan abu dan protein sosej tempatan adalah terendah berbanding sosej formulasi UKM dan import. Manakala bagi kandungan gentian pula, sosej formulasi UKM adalah paling rendah. Secara keseluruhan, purata kandungan mineral natrium dan fosforus didapati paling rendah bagi sosej tempatan manakala kandungan kalsium, kalium dan ferum pula adalah terendah bagi sosej formulasi UKM. Universiti Kebangsaan Malaysia 1997-09 Article PeerReviewed Suriah Abdul Rahman, and Shamsoul Bahrein, M., and Tew , Wooh Ah and Aminah Abdullah, and Babji, A.S. (1997) Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam. Sains Malaysiana, 26 (3&4). pp. 31-37. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol26num3and4_1997/vol26num3and4_97page31-37.html |
repository_type |
Digital Repository |
institution_category |
Local University |
institution |
Universiti Kebangasaan Malaysia |
building |
UKM Institutional Repository |
collection |
Online Access |
description |
Tiga belas jenis sosej ayam telah dianalisis untuk komposisi proksimat dan kandungan mineral (natrium, kalsium, kalium, fosforus, ferum). Sosej ini ialah sosej formulasi UKM, sosej tempatan dan sosej import. Dari keputusan analisis proksimat, didapati kandungan air berjulat di antara 58.18-71.30g/ 100g, protein 11.4 -16.52 g/100g, lemak 8.19-22.87g/100g, karbohidrat 2.00-10.2g/100g, abu 1.52-2.99g/100g dan gentian 0.67-2.19g/100g. Apabila dibandingkan di antara tiga kumpulan sosej didapati tiada perbezaan bererti (p<0.05) bagi air, lemak dan karbohidrat sementara kandungan abu dan protein sosej tempatan adalah terendah berbanding sosej formulasi UKM dan import. Manakala bagi kandungan gentian pula, sosej formulasi UKM adalah paling rendah. Secara keseluruhan, purata kandungan mineral natrium dan fosforus didapati paling rendah bagi sosej tempatan manakala kandungan kalsium, kalium dan ferum pula adalah terendah bagi sosej formulasi UKM. |
format |
Article |
author |
Suriah Abdul Rahman, Shamsoul Bahrein, M., Tew , Wooh Ah Aminah Abdullah, Babji, A.S. |
spellingShingle |
Suriah Abdul Rahman, Shamsoul Bahrein, M., Tew , Wooh Ah Aminah Abdullah, Babji, A.S. Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam |
author_facet |
Suriah Abdul Rahman, Shamsoul Bahrein, M., Tew , Wooh Ah Aminah Abdullah, Babji, A.S. |
author_sort |
Suriah Abdul Rahman, |
title |
Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam |
title_short |
Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam |
title_full |
Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam |
title_fullStr |
Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam |
title_full_unstemmed |
Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam |
title_sort |
komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam |
publisher |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
1997 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/3750/ http://journalarticle.ukm.my/3750/ |
first_indexed |
2023-09-18T19:39:39Z |
last_indexed |
2023-09-18T19:39:39Z |
_version_ |
1777405504673284096 |