Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam

Tiga belas jenis sosej ayam telah dianalisis untuk komposisi proksimat dan kandungan mineral (natrium, kalsium, kalium, fosforus, ferum). Sosej ini ialah sosej formulasi UKM, sosej tempatan dan sosej import. Dari keputusan analisis proksimat, didapati kandungan air berjulat di antara 58.18-71.30g/ 1...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Suriah Abdul Rahman, Shamsoul Bahrein, M., Tew , Wooh Ah, Aminah Abdullah, Babji, A.S.
Format: Article
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 1997
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/3750/
http://journalarticle.ukm.my/3750/
id ukm-3750
recordtype eprints
spelling ukm-37502012-04-30T08:40:38Z http://journalarticle.ukm.my/3750/ Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam Suriah Abdul Rahman, Shamsoul Bahrein, M., Tew , Wooh Ah Aminah Abdullah, Babji, A.S. Tiga belas jenis sosej ayam telah dianalisis untuk komposisi proksimat dan kandungan mineral (natrium, kalsium, kalium, fosforus, ferum). Sosej ini ialah sosej formulasi UKM, sosej tempatan dan sosej import. Dari keputusan analisis proksimat, didapati kandungan air berjulat di antara 58.18-71.30g/ 100g, protein 11.4 -16.52 g/100g, lemak 8.19-22.87g/100g, karbohidrat 2.00­-10.2g/100g, abu 1.52-2.99g/100g dan gentian 0.67-2.19g/100g. Apabila dibandingkan di antara tiga kumpulan sosej didapati tiada perbezaan bererti (p<0.05) bagi air, lemak dan karbohidrat sementara kandungan abu dan protein sosej tempatan adalah terendah berbanding sosej formulasi UKM dan import. Manakala bagi kandungan gentian pula, sosej formulasi UKM adalah paling rendah. Secara keseluruhan, purata kandungan mineral natrium dan fosforus didapati paling rendah bagi sosej tempatan manakala kandungan kalsium, kalium dan ferum pula adalah terendah bagi sosej formulasi UKM. Universiti Kebangsaan Malaysia 1997-09 Article PeerReviewed Suriah Abdul Rahman, and Shamsoul Bahrein, M., and Tew , Wooh Ah and Aminah Abdullah, and Babji, A.S. (1997) Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam. Sains Malaysiana, 26 (3&4). pp. 31-37. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol26num3and4_1997/vol26num3and4_97page31-37.html
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
description Tiga belas jenis sosej ayam telah dianalisis untuk komposisi proksimat dan kandungan mineral (natrium, kalsium, kalium, fosforus, ferum). Sosej ini ialah sosej formulasi UKM, sosej tempatan dan sosej import. Dari keputusan analisis proksimat, didapati kandungan air berjulat di antara 58.18-71.30g/ 100g, protein 11.4 -16.52 g/100g, lemak 8.19-22.87g/100g, karbohidrat 2.00­-10.2g/100g, abu 1.52-2.99g/100g dan gentian 0.67-2.19g/100g. Apabila dibandingkan di antara tiga kumpulan sosej didapati tiada perbezaan bererti (p<0.05) bagi air, lemak dan karbohidrat sementara kandungan abu dan protein sosej tempatan adalah terendah berbanding sosej formulasi UKM dan import. Manakala bagi kandungan gentian pula, sosej formulasi UKM adalah paling rendah. Secara keseluruhan, purata kandungan mineral natrium dan fosforus didapati paling rendah bagi sosej tempatan manakala kandungan kalsium, kalium dan ferum pula adalah terendah bagi sosej formulasi UKM.
format Article
author Suriah Abdul Rahman,
Shamsoul Bahrein, M.,
Tew , Wooh Ah
Aminah Abdullah,
Babji, A.S.
spellingShingle Suriah Abdul Rahman,
Shamsoul Bahrein, M.,
Tew , Wooh Ah
Aminah Abdullah,
Babji, A.S.
Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
author_facet Suriah Abdul Rahman,
Shamsoul Bahrein, M.,
Tew , Wooh Ah
Aminah Abdullah,
Babji, A.S.
author_sort Suriah Abdul Rahman,
title Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
title_short Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
title_full Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
title_fullStr Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
title_full_unstemmed Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
title_sort komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 1997
url http://journalarticle.ukm.my/3750/
http://journalarticle.ukm.my/3750/
first_indexed 2023-09-18T19:39:39Z
last_indexed 2023-09-18T19:39:39Z
_version_ 1777405504673284096