Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam
Tiga belas jenis sosej ayam telah dianalisis untuk komposisi proksimat dan kandungan mineral (natrium, kalsium, kalium, fosforus, ferum). Sosej ini ialah sosej formulasi UKM, sosej tempatan dan sosej import. Dari keputusan analisis proksimat, didapati kandungan air berjulat di antara 58.18-71.30g/ 1...
Main Authors: | Suriah Abdul Rahman, Shamsoul Bahrein, M., Tew , Wooh Ah, Aminah Abdullah, Babji, A.S. |
---|---|
Format: | Article |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
1997
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/3750/ http://journalarticle.ukm.my/3750/ |
Similar Items
-
Kesan penambahan Kappaphycus alvarezii, gelatin ikan dan gelatin kaki ayam terhadap ciri-ciri kualiti sosej ayam
by: Nor Hidayah Ismail,, et al.
Published: (2018) -
Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning
(Durio graveolens) Sabah
by: Mohd Hanif Nasaruddin,, et al.
Published: (2013) -
Komposisi asid lemak dalam beberapa masakan Melayu berasaskan ayam,lembu,ikan dan telur
by: Shahida M.,, et al.
Published: (2009) -
Ayam
by: Rahman Mohd. Yasin
Published: (1999) -
Perusahaan ayam kampung sebagai ayam daging
by: Chayono
Published: (2000)